מיהו מומחה בכירורגיה פלסטית ומיהו מתחזה לכזה? כיצד לבחור מנתח פלסטי! מה לשאול ומה לברר.
לאחרונה חוקקה הכנסת חוק שנועד להסדיר את עניין ההרשאה לביצוע ניתוחים בכלל וביצוע ניתוחים פלסטיים בפרט. החוק נועד להגדיר איזה ניתוחים רשאי לבצע רופא בהתאם לתחום התמחותו ומכאן איזה ניתוחים אינו רשאי לבצע רופא שלא עבר התמחות באותו התחום.
הסיבה להתערבותו של המחוקק היא שבשנים האחרונות עם הפופולאריות של הניתוחים והטיפולים האסתטיים החלו רופאים שונים שלא עברו כל הכשרה בנושא לבצע ניתוחים ופעולות כירורגיות כאלו ואחרות על גבם (או שדיהן או פניהם או אפם) של מטופלים שלא היו מודעים לכך. מובן שהסיכוי לסיבוכים בידיים בלתי מיומנות גבוה ומפח הגוף והנפש כבד.
מומחה בכירורגיה פלסטית הוא רופא שלאחר 6 שנות לימודי רפואה ושנת סטאז' התמחה לפחות 6 שנים נוספות באחת המחלקות המוכרות בארץ להתמחות בכירורגיה פלסטית ועבר שתי בחינות התמחות (שלב א' ושלב ב'). רק אז רשאי הרופא להגיש בקשה למשרד הבריאות שבודק שאכן הרופא עמד בכל הדרישות כולל כמות ניתוחים אותם ביצע תחת השגחה של הרופאים הבכירים במחלקה בה התמחה. לאחר הבדיקה מקבל הרופא ממשרד הבריאות תעודה המאשרת שהינו רופא מומחה בתחום בו התמחה, במקרה שלנו כירורגיה פלסטית כולל מספר רישוי של מומחה. בתחומים אחרים ברפואה התהליך הוא דומה ורופא שסיים התמחות בתחום אחר יקבל תעודת מומחה ברפואה פנימית או בכירורגיה כללית או בכירורגיה אורולוגית, בגניקולוגיה, הרדמה וכדומה.
מדוע כדאי לדעת את הפרטים הללו?
כיון שאותם המתחזים למומחים בכירורגיה פלסטית הינם מתוחכמים ואם משהו שואל אותם אתה מומחה? התשובה היא כן אני רופא מומחה! לרב הוא לא יענה כן אני מומחה אבל להרדמה או אורולוגיה. גם על הקיר עשויה להיות תעודת מומחה! – רצוי להתקרב ולקרוא מומחה לאיזה תחום.
תעודות!
עוד מיני פטנטים הם תעודות כמו מומחה לאסתטיקה או לרפואה אסתטית או לכירורגיה אסתטית או חברות באיגוד אסתטי כזה או אחר. אלו לרב תעודות שניקנו ע"י השתתפות בקורס או כנס של מספר שעות (או לא) שלאיש אין שליטה על תוכנו ובודאי שאין בו בחינות ונכשלים. אין בארץ התמחות ברפואה אסתטית והתחום היחיד בו ניתוחים קוסמטיים הם חלק אינטגראלי מההכשרה והבחינות הוא הכירורגיה הפלסטית.
האם הרופא שלי הוא אכן מומחה?
כיצד אם כן ניתן לבדוק שהרופא שלי הוא אכן מומחה בכירורגיה פלסטית?
ראשית כדאי לבקש לראות תעודה ולוודא שבתעודה רשום מומחה בכירורגיה פלסטית. זו לא בושה לבקש תעודה. כרופא אני שמח להציג בגאווה את הישגי ביניהם גם תעודת המומחה בכירורגיה פלסטית. שניתן לבדוק באתר של האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ולוודא שהרופא חבר באיגוד. חברות באיגוד מותניית בהיות הרופא מומחה מטעם משרד הבריאות. בודדים המומחים שאינם חברי האיגוד, לרב מדובר במומחים צעירים שטרם התקבלו לאיגוד.
וכיצד לבחור מנתח פלסטי אשר יהיה המתאים ביותר עבורי?
אין תחליף לפגישת ייעוץ. נסו לחוש אם המנתח מקרין אמינות האם הוא מספר לכם פרטים רבים על הניתוח כולל סיבוכים. התרחקו כמו מאש ממנתח הטוען שאצלו אין סיבוכים או שהוא ממעיט בערכם. תשאלו חברים ומנותחים נסו לברר על המוניטין בבית החולים.
חשוב שהייעוץ יינתן על ידי המנתח עצמו ולא על ידי נציג או יועץ/ת. וודאו שהניתוח מתבצע במרכז רפואי מאושר ומצויד כראוי. בקש/י לקרוא את טפסי ההסכמה לפני הניתוח קח/י אותם הביתה וחזור/י למנתח עם שאלות במידה ואלו התעוררו. חשוב לוודא שהמנתח זמין לפני הניתוח ולאחריו. הכרחי לקבל מידע על האפשרות בה הניתוח אינו מצליח, שנוצרים סיבוכים או שהתוצאה אינה זו שציפית לה. מומלץ לדון מראש מתי יבוצע ניתוח מתקן ומי יישא בעלויות.
בהצלחה.