פילינג, קילוף עור נועד ליצור מראה צעיר לעור הפנים ולטיפול בקמטים, חריצים, צלקות, פצעי בגרות (אקנה), כתמי עור ויתר נזקי שמש או גיל.
דף מידע זה נועד לעזור לך בהבנת התהליך פילינג, היתרונות והחסרונות ולעודד אותך לשאול שאלות. הדף אינו מהווה תחליף לשיחה אישית.
פילינג נועד ליצור מראה צעיר לעור הפנים ולטיפול בקמטים, חריצים, צלקות, פצעי בגרות (אקנה), כתמי עור ויתר נזקי שמש או גיל.
מדובר בהרס השכבות השטחיות של העור אשר במהלך הריפוי תתחלפנה בתאי עור חדשים ויוצר עור חדש ורענן. זוהי למעשה כוויה מבוקרת. אותה ניתן לבצע באמצעים שונים: מכני (שיוף) כימי (פילינג כימי) או לייזר. קילוף עור אינו תחליף למתיחת פנים, אולם, לעתים נעשה כטיפול משלים לניתוח המתיחה.
פילינג בלייזר הינו הטיפול הפופולארי ביותר בשנים האחרונות. השימוש בטכניקת הקילוף המכני פחת מאד בעקבות הופעת הלייזר.
ה- CO2-LASER- הינה קרן אלקטרומגנטית שעברה הגברה ונמצאת בתחום האינפרה אדום של הספקטרום. היתרון של קרן הלייזר הינה השליטה על עומק החדירה. הפרוצדורה הזו מבוצעת בחדר הניתוח בהרדמה כללית או מקומית.
פילינג מכני של העור יכול לעזור לעור פנים בלתי חלק, שבו אזורים בעלי בליטות קטנות, או אזורים בעלי שקעים המתפתחים לאחר פצעי בגרות או כתוצאה מאבעבועות רוח. פעולה זו נעשית בעזרת מכשיר חשמלי, שבקצהו אבן משחזת או מברשת מעוגלת והוא מסתובב במהירות גדולה. הפעולה דורשת דיוק רב והשליטה על עומק השיוף היא קשה ולכן רבים נמנעים משימוש בטכניקה זו פרט למקרים מיוחדים.
פילינג כימי (PEELING) הינה טכניקה בה יוצרים כוויה מדרגה שנייה מבוקרת של העור ע"י חומרים כימיים שונים.
פילינג כימי מבוצע ע"י מריחת חומרים על עור הפנים אשר תגרום לקילוף השכבות העליונות של העור. אותן שכבות תתחלפנה במהלך תקופת הריפוי בתאי עור אחרים ויוצרים עור חדש ורענן. שיטה זו הינה טובה לסילוק כתמים שטחיים מהפנים (כתמי עור) ובעיקר סילוק קמטים קטנים סביב הפה, באזור המשתרע בין שני החריצים הנזולביאלים וסילוק חריצים במקומות אחרים בפנים.
החומרים העיקריים הנמצאים בשימוש הינם:
פנול (PHENOL) המשמש בעיקר עבור קילוף עור עמוק.
T.C.A המשמשת בעיקר עבור קילוף עור בעומק בינוני.
חומצה גליקולית המשמשת בעיקר לשיוף שטחי.
השימוש בפנול חייב להיעשות בזהירות ובחדר ניתוח ע"י מנתח פלסטי שכן חומר זה נספג בגוף ובמידה והוא ניתן במינון גבוה או בצורה מהירה מדי, הוא עלול לגרום לעתים להפרעת קצב הלב. בהמשך מופרש החומר דרך הכליות ומכאן ברור שיש לוודא קודם הפעולה כי המטופל או המטופלת בריאים וכי אין כל הפרעות בלב או כליות.
קילוף עור ב- TCA יכול להיעשות בחדר ניתוח או במרפאה בהתאם לריכוז בו עובדים לשטח המטופל.
לאחר התהליך כמו בשיופים הקודמים, יש לתת משחה אנטיביוטית או מסיכה מיוחדת. בכל סוגי קילוף עור או השיוף יש לתת למטופל תרופה כנגד הרפס.
במידה והקילוף מבוצע על כל הפנים הרי שהם מתנפחים, כוללה עפעפיים שכמעט ואינם נפתחים.
לאחר קילוף עור נוצר גלד המכסה את הפנים, עד להתפתחות עור צעיר מתחתיו ואז נושר הגלד ומופיע עור חדש 7-10 ימים. השימוש בקומפרסים קרים יכול להקל על הנפיחות ועל הרגשת הצריבה. כאבי הצריבה נשלטים ע"י תרופות מתאימות. לאחר הסרה עצמונית של הגלד מופיע עור חדש בעל גוון אדום כהה אשר באופן הדרגתי משתנה לוורדרד. העור מתחדש לגמרי לאחר מספר שבועות.
בשבועות הראשונים שלאחר הטיפול אין להיחשף לשמש ויש להגן על העור באמצעות מסנני קרינה. כ- 10 ימים עד שבועיים לאחר הטיפול ניתן להשתמש בתכשירים קוסמטיים.
הופעת כתמים ושינויים בצבע העור במיוחד אצל מטופלים בעלי עור כהה. ניתן להפחית את הסיבוך הזה ע"י טיפול מכין באמצעות RETINA ו- הידרוקינון למשך כ 4-6שבועות. לעתים הטיפול בתופעה הינו קילוף עור נוסף.
צלקות: קילוף עור למעשה יוצר כוויה מדרגה שנייה, אולם לעתים יכולה להתקבל גם כוויה מדרגה שלישית אם בעקבות עומק הקילוף או כתוצאה מזיהום המעמיק את הכוויה. אלו עלולים לגרום לצלקות.
אודם: יתכן ויישאר אודם למשך זמן ניכר לאחר טיפול פילינג עד למספר חודשים.